Warsztaty kulinarne "Kulki mocy"
Przepis na kulki mocy z kaszy jaglanej jak Raffaello:
SKŁADNIKI SUCHE:
1 szklanka kaszy jaglanej, garść ulubionych bakalii, orzechy laskowe lub migdały, odrobina ksylitolu + wiórki do obtoczenia kulek,
SKŁADNIKI MOKRE:
1 szklanka wody, 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego, 2 czubate łyżeczki tłoczonego na zimno oleju kokosowego, ewentualnie można użyć miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przelej kaszę na sitku wrzątkiem albo lekko upraż na suchej patelni, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
Wlej do garnka mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną i ugotuj ją na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Nie mieszaj, bo kasza się przypali. Dodaj do ugotowanej masy olej kokosowy i wiórki kokosowe oraz ksylitol lub miód. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Zblenduj masę blenderem. Dodaj ulubione bakalie (warto je namoczyć i pokroić w małą kostkę). Uformuj z masy jaglanej wokół orzecha lub migdała kulki mocy. Obtocz je w wiórkach kokosowych. Powstałe kulki odstaw na minimum 2 godziny, aby lekko stwardniały. Smacznego!